Följ Funäsfjällen

Rekordtidig säsongsstart på längdskidor

Pressmeddelande   •   Sep 20, 2017 07:01 CEST

Här lagras snön i Bruksvallarna. Foto: Jocke Lagercrantz

Alltid snösäkra Bruksvallarna och Ramundberget garanterar 6 kilometer skidåkning redan den 14 oktober med sparad snö.

Tack vare projektet ”Bruksvallarna snow farming” har man möjlighet att spara 21 000 kubikmeter snö som läggs ut och prepareras i det 6 kilometer långa elljusspår som öppnar upp för allmänheten den 14 oktober. Här erbjuds varierad åkning som lämpar sig både för elitåkare likväl som motionärer, barn och ungdom.
– Försäsongen har alltid varit vår starka sida. Tack vare projektet kan vi tidigt öppna upp den längsta sparade snöslingan i Sverige, säger Mikaela Sundbaum i Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB.

6 kilometer elbelyst skidåkning delas upp i en enklare yttre slinga som lämpar sig för distansåkning, 9 meter bred med åkning i båda riktningar där spåret bland annat slingrar sig längs med Ljusnan. Den inre slingan startar med en böljande slakmota i etapper upp mot snölagret och har sin avslutning i den tuffa sprintbanan med brantare uppför- och utförsbackar.

Man har även ökat kapaciteten för snötillverkningen. I och med att elljusspåret och tävlingsbanan i dalgången nu läggs med sparad snö, så räknar man med att ha resterande del av tävlingsbanan och vägen upp mot Mittåkläppsspåret klar tidigare med kanonsnö. Mittåkläppsspåret är ett av de mest kända i Funäsfjällens spårsystem som bjuder på både utmanande åkning såsom högfjällsupplevelser.

– Mittåkläppsspåret är vår styrka och skidåkningen på fjället är det som skiljer oss åt gentemot andra anläggningar. Att vara gäster kan komma upp dit tidigare gör skidåkningen på försäsongen otroligt vacker och konkurrenskraftig, säger Mikaela Sundbaum.

Längst upp i dalgången ökar man till vintern kapaciteten på snötillverkningen, möjligheterna till träning för skidskyttarna kommer därmed att stå klart ännu tidigare i Ramundberget. 

Funäsfjällen erbjuder Skandinaviens största skidområde. Här finns sex alpina skidområden, 300 kilometer längdspår, 610 kilometer skoterleder och nio fjällbyar. Sommartid finns 423 km cykelled, 30 guldturer för vandring samt 200 fjällsjöar och 300 km strömmande vatten på ett och samma fiskekort.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://funasfjallen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.