Följ Funäsfjällen

En 30-åring som växer på längden

Pressmeddelande   •   Feb 08, 2018 07:00 CET

Fjällslingan i Tänndalen. För att ta sig upp till spåret är det bara att sätta sig i Hamra Komfort eller i släpliften. Man är praktiskt taget uppe på fjället direkt. Foto: Wille Jonasson

Det är nu 30 år sedan de första längdspåren preparerades i Funäsfjällen. I år växer spårsystemet, Nordic Ski, ytterligare på längden då ett nytt högfjällsspår öppnar upp i Tänndalen.

30 år tillbaka i tiden och man såg redan då potentialen och att de naturliga förutsättningarna kunde skapa möjligheter för något riktigt storslaget. Man tog initiativet till att tillsammans med byarna Fjällnäs, Tänndalen, Funäsdalen, Tännäs, Ljusnedal, Flon, Bruksvallarna och Ramundberget, skapa ett av världens längsta spårsystem för längdskidåkning. Det som skulle bli Nordic Ski 30 mil, med en variation av upplevelser i världsklass. Nu växer systemet ytterligare på längden, tack vare ett tre kilometers spår som ringlar över högfjällsplatån ovanför Hamra i Tänndalen.

– Det fina med det här spåret är närheten. Det finns flera fjällspår i Funäsfjällen, men inget med sådan närhet till Hamra och Ski Lodge. För att ta sig upp till spåret är det bara att sätta sig i Hamra Komfort eller i släpliften. Man är praktiskt taget uppe på fjället direkt, säger Peter Jonasson, anläggningschef i Tänndalen.

I takt med det ökade intresset för en fjällsemester där längdskidåkning kombineras med alpint ser Tänndalen att det finns en stor styrka att erbjuda högfjällsspår direkt kopplat till den alpina anläggningen.

– Vi kan erbjuda en upplevelse till, där vi tillgängliggör fjället för fler människor. Vi märker att intresset för längdåkning bara ökar, och det här blir ett bra alternativ för både våra vecko- och daggäster. Vi vet också att våra veckogäster gärna alternerar mellan alpin åkning och längd. På det här sättet får vi alpint och längd att smälta ihop. En annan fördel är kopplat till det vädermässiga. De dagar det är kallare i dalen är det idealiskt att ha ett fjällspår på toppen att erbjuda.

Det nya spåret kommer att underhållas säsongen ut, ända in i maj månad.
– Det är väldigt mycket vinter kvar i Tänndalen. Det här nya spåret blir ett bra tillskott i vår redan starka skidprodukt, avslutar Peter Jonasson.

För mer information, kontakta Peter Jonasson - 070-664 11 84

Funäsfjällen erbjuder Skandinaviens största skidområde. Här finns sex alpina skidområden 300 kilometer längdspår, 610 kilometer skoterleder och nio fjällbyar. Sommartid finns 423 km cykelled, 30 guldturer för vandring samt 200 fjällsjöar och 300 km strömmande vatten på ett och samma fiskekort.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://funasfjallen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.