Följ Funäsfjällen

En gondolbana blir till

Blogginlägg   •   Jul 25, 2014 09:38 CEST

Ljudet från motorsågarna hörs från Funäsdalen by. Det röjs en stig upp på Funäsdalsberget. Det är början av en ny tid i Funäsfjällen. Gondolbanan som nu byggs kommer att ta skidåkare, vandrare, cyklister och livsnjutare upp på Funäsdalsbergets topp där de sedan får en fantastisk utsikt över fjällvärlden. Den positiva andan känns av i hela byn och ut i dalgångarna. Jens Wilhelmson är en av de drivande krafterna bakom Funäsdalsbergets tillökning.

Jens är själv född i Funäsdalen och fostrad i Funäsdalsbergets backar. Med pappa ”Pinnen” och mamma ”Lillan”, som startade Pinnens skidskola under 50-talet, bakom sig har han tillsammans med brorsan Pelle gjort sig ett stort namn inom alpina tävlingskretsar. Nu har han även tagit på sig VD-rollen för Funäsdalen Berg och Hotell som kommer att stå för driften av gondolbanan. Det är mycket nu för Jens, så vi passar på att stanna upp och ställa några frågor till Funäsgrabben.

Du är en av de drivande krafterna bakom denna satsning, många sömnlösa nätter under beslutsprocessen vad vi hört. Hur känns det nu när första spadtaget är gjort?
- Första känslan är som vid all framgång fantastisk glädje och eufori, nästa känsla är eftertänksamhet för nu måste vi motsvara alla högt ställda förväntningar. Vi måste fortsättningsvis jobba minst lika mycket för att ro det här i land. 

Hur länge har ni arbetat för att förverkliga Gondolbanans existens?
- Många goda krafter och bra människor har under 20 år vridit och vänt på liknande projekt för att knyta byn till berget i fast förvissning om att det är en nyckel till fortsatt framgång för Funäsdalen som turistort, men det är väl först det senaste året som det har blåst medvind. De senaste 6 månaderna har varit intensiva för att få allt på plats eftersom vi upplever att tiden var rätt och byn mogen att fatta det i mina ögon modiga och viktiga beslut att bygga banan. 

Berätta några intressanta fakta om Gondolbanan…
- Här finns det mycket för tekniknördar att gotta sig åt.. Max kapacitet 750 pers/tim. Max hastighet 5 m/sek. Motoreffekt 320 kW. Grovlek draglina 46 mm. Högsta markfrigång 40 m. 11 gondoler om 8 pers. en gondol lämnar dalen var 39:e sekund vid max hastighet 195 m mellan varje gondol, fallhöjd 316 m… Jag kan hålla på länge, men återkom gärna så kommer mer!

Hur ser det ut i sommar? Har du tid att stanna upp och njuta av sommarfjällen?
- Självklart, en del har all tur, jag har en av världens vackraste arbetsplatser.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://funasfjallen.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.